TopTeam on täällä taas, tule mukaan!

❗️MUOKKAUS: TopTeamin hakuaikaa on pidennetty sunnuntaihin 25.9. saakka. Nuorten TopTeamin hakuaika on 20.9.-9.10. (lue lisää nuorten TopTeamistä: https://www.agilityliitto.fi/uutiset/haku-nuorten-topteamiin-vuodelle-2023-on-auki/) ❗️

Kenelle TopTeam sopii ja miksi lähteä mukaan?

TopTeam on kokonaisvaltainen valmennuksellinen kokonaisuus, johon haetaan erityisesti ohjaajia, jotka ovat motivoituneita ja valmiita sitoutumaan omaan kehittymiseensä, tekemään työtä kehittymisensä eteen ja jatkamaan systemaattista harjoittelua myös leirien välisinä etäjaksoina. Koirakoiden tämän hetken osaamistasolla ei ole merkitystä vaan he voivat olla millä tasolla tahansa.

Kauden aikana tiimiläiset kertaavat perustaitoja, oppivat tunnistamaan vahvuutensa ja vahvistamaan niitä entisestään. Tavoite on, että TopTeam-kauden päättyessä tiimiläiset ovat kehittyneet agilityn eri osa-alueilla ja heillä on hyvät edellytykset menestyä tulevina vuosina sekä kotimaisissa arvokilpailuissa että kansainvälisillä areenoilla.

Eniten TopTeam-kaudesta hyötyvät ohjaajat, jotka haluavat kehittää sekä itseään että koiraansa kokonaisvaltaisesti. Lajiharjoitusten lisäksi tiimiläiset pääsevät osallistumaan erilaisia oheis- ja tukitaitoja kehittäviin treeneihin, kuten ohjaajan ja koiran fysiikkatreeneihin ja psyykkiseen valmennukseen. TopTeam-kauteen osallistuneella on kauden jälkeen käsitys omien harjoittelumenetelmiensä varioinnista sekä omaa kehitystä tukevan harjoittelun suunnittelusta ja toteutuksesta. 

Leirien teemat muotoutuvat TopTeamiin valittujen koirakoiden osaamisen, tavoitteiden ja tarpeiden perusteella. Leireillä käsitellään laji- ja oheisharjoittelun ohella myös esimerkiksi eläintenkouluttamista, suorituksen suunnittelua ja perehdytään ravinnon ja levon merkitykseen kehittymiselle. Harjoittelumuodoltaan TopTeam-leiriviikonloppujen koulutus on valmennuksellista ryhmäkoulutusta. Leiriviikonloppujen tarkka sisältö voi vaihdella alueittain jonkin verran. Kaudesta pyritään muodostamaan kokonaisuus, joka tukee mahdollisimman kokonaisvaltaisesti TopTeamiin valittavien koirakoiden kehittymistä paremmiksi agilitykoirakoiksi. Yksilöllisyys on luonnollisesti keskeisessä roolissa myös TopTeam-valmennuksessa!

 

TopTeam2022-koirakoilta saatua palautetta

“TopTeam, aivan loistava konsepti. Se nostaa oman tekemisen uudelle tasolle. Antaa uusia oivalluksia, haastaa kokeilemaan uutta, kannustaa. Aivan mahtava. Olen tykännyt tosi paljon ja aion hakea seuraavalle kaudelle! Pienryhmissä tekeminen on mukavaa. Ollaan tultu kavereiksi ja laitellaan whatsappi ryhmään viestejä leirien välillä.”

"Mulle tuli yllärinä kuinka paljon tässä on ollu muuta kuin ne leirit! Yksittäisen leirin hinta on voinu tuntua kovalta, mutta kun siihen hintaan on saanut luentoja leirien välissäkin niin on ollu todellakin hintansa väärti! Lisäksi leirit on ollu yllättävän monipuolisia. Se ei oo ollu pelkkää radan juoksemista ja ohjaajan jumppaa, vaan on ollu tekniikkaa ja yhdessä pohdittu mm. ratojen suorittamista."

"Saa koirakolle sopivia neuvoja, joilla koirakko voi kehittyä paremmaksi. Ei yritetä tehdä vain yhdenlaista agilityä ja työntää kaikkia samaan muottiin. Leirit on hyvin aikataulutettuja, järjestelyt hyvät ja asiasisältö monipuolista. Tiimissä on hyvä yhteishenki ja kannustetaan muita."

"Motivaatiota, vertaistukea, monipuolista kokonaisuutta. Paljon myös omaa valintaa treeneissä, jolloin saa räätälöitynä juuri niihin omiin tarpeisiin, eli ei valmispaketti, jossa kaikki vetää samaa. Kuitenkin haastetaan kokeilemaan vaikeampia juttuja ja etenemään omalla tasolla. Luennot ja teamssit leirien välillä olleet myös hyviä."

"TopTeam ei ole pelkästään lajitaitoihin keskittyvä, ns. "perinteinen koiravalmennusrinki", vaan loistava mahdollisuus kokonaisvaltaiseen valmentautumiseen. TopTeamissa jumpataan sekä koiran, että ohjaajan fysiikkaa, lajitaitoja ja psyykettä. On ihanaa, että TopTeamiin ovat tervetulleita erirotuiset, -ikäiset ja -kokoiset koirakot saavutuksista piittaamatta. TopTeam ei ole pelkästään kilpailuhenkisille ja korkealle tavoitteleville, vaan mukaan sopii myös tällaisia ei-niin-kilpailu-orientoituneita harrastajia, jotka kuitenkin ovat kiinnostuneita harjoittelemaan laadukkaasti ja kehittymään myös valmentajana! Mielestäni yksi parhaista TopTeam-ominaisuuksista onkin se, että TT-opit on nimenomaan tarkoitettu jalkautettavaksi omissa seuroissa. Itse olen käyttänyt paljon TT-materiaaleja ja -oppeja ainakin omaa treeniryhmää kouluttaessa.

"Kuluva TopTeam -kausi on antanut todella paljon tietoa ja taitoa ja inspiraatiota omaan harjoitteluun. On ollut mahtava huomata, miten yhteistyö oman koiran kanssa on kehittynyt, itsetunto on vahvistunut, ja mikä tärkeintä oma psyykkinen osaaminen on kasvanut huomattavasti. Vastoinkäymiset eivät enää pure eikä lannista, ja asioihin pystyy vaikuttamaan, kun "mielen mekanismeista" on enemmän tietoa. Pohjoisen leireillä on aina rento, ystävällinen ja kannustava ilmapiiri. Toivottavasti olemme kokoonpanossa mukana vielä uudestaankin."

 

Valmentajarengas 2.0

Vuoden tauon aikana valmentajarengasta on ideoitu ja kehitetty - nyt uusi VR-2.0 on täällä! Jos koet halua kehittyä valmentajana ja verkostoitua muiden samanhenkisten kanssa, hae mukaan!

Valmentajana kehittyminen kaudella tapahtuu TopTeam-leireillä ja erillisten mentorointikeskustelujen kautta. Näet, kuinka TopTeamissa toteutetaan yksilöllistä ja kokonaisvaltaista valmennusta ryhmissä sekä pääset vertaisten ja mentorin kanssa keskustelemaan syvällisesti valmentamisesta ja siitä kuinka parhaiten kehität itseäsi ja oman seurasi valmennustoimintaa. 

Valmentajarenkaaseen sisältyy mahdollisuus seurata valmennusta etelän ja lännen TopTeamien leireillä oman valinnan mukaan. TopTeamin päävalmentajan kanssa käydyn alustustapaamisen jälkeen pääset seuraamaan yhden treeniryhmän viikonloppua ja näkemään miten yksilöllinen valmennus toteutetaan ryhmissä. Harjoitusten jälkeen saat tilaisuuden keskustella lyhyesti valmentajan kanssa ja esittää kysymyksiä. Viikonlopun aikana järjestetään myös keskustelu- ja verkostoitumistuokio TopTeamin päävalmentajan kanssa. Jokaisen TT-leirin jälkeen on yhteenveto, jossa pääset keskustelemaan muiden valmentajarenkaan osallistujien ja päävalmentajan kanssa leirin tapahtumista.

TopTeam-leirien lisäksi Valmentajarengas 2.0 sisältää liittokouluttaja Tiina Wikströmin mentoroinnin koko kauden ajan. Mentorointi toteutetaan kahdeksan puolitoistatuntisen ryhmätapaamisen muodossa pitkin vuotta. Tapaamisissa keskustellaan kokonaisvaltaiseen valmentamiseen liittyvistä kysymyksistä ja mietitään, kuinka kauden opit saadaan hyödynnettyä seuravalmennuksessa.

Valmentajarengas 2.0 -kokonaisuuden hinta on 150 euroa. Ottaessasi paikan vastaan sitoudut maksamaan koko kauden hinnan. Laskutus tapahtuu kahdessa erässä: kauden alussa ja puolivälissä. Hinta ei sisällä ruokailuja TopTeam-leireillä, ne voi halutessaan maksaa erikseen.

 

TopTeam 2023: Alueelliset tiimit ja leiriaikataulut

Alueellisten tiimien aikatauluissa tai valmentajatiimeissä voi tapahtua muutoksia ennen kauden alkua. Leiriviikonloppujen sisällöt vaihtelevat alueittain jonkin verran osallistujista ja valmentajakokoonpanosta riippuen. Hakija voi hakea mille alueelle tahansa. Halutessaan hakija voi hakea kahdelle alueelle ja määritellä hakulomakkeella ensi- ja toissijaisen alueen. Valituksi voi tulla vain yhdelle alueelle. Koulutustoimikunta ja päävalmentajat pidättävät oikeudet muutoksiin.

Etelä-Suomi

Paikka: Ojanko Areena (Pitkäsuonkuja 6, 01230 Vantaa)
Osallistujat: 36 varsinaista + 12 varakoirakkoa
Leirien ajankohdat: 

 • 1. Leiri 21.-22.1.2023

 • 2. Leiri - 1.-2.4.2023

 • Kesäpäivä - 8.7.2023

 • 3. Leiri - 5.-6.8.2023

 • 4. Leiri - 28.-29.10.2023

Valmentajat: Ville Liukka (päävalmentaja, lajivalmennus 2 leiriä), Mia Laamanen (päävalmentaja, lajivalmennus 4 leiriä), Marianne Asikainen (lajivalmennus, estetaidot 4 leiriä), Marjo Korander (lajivalmennus, henkinen valmennus 4 leiriä), Ulla Tuomi (lajivalmennus, koirien fysiikka 3 leiriä), Sara Saarenmaa (lajivalmennus, ihmisten fysiikka 3 leiriä), Maiju Korhonen (lajivalmennus 1 leiri) 

 

Länsi-Suomi

Paikka: Turku, TSAU-keskus ja ATT-Areena / Tampere, TAMSK / Seinäjoki, Laukeuden koiraurheilukeskus
Osallistujat: 36 varsinaista + 12 varakoirakkoa
Leirien ajankohdat:

 • 1. Leiri - 1.-2.4.2023 - Turku, TSAU

 • 2. Leiri - 10.-11.6.2023, Turku, ATT

 • 3. Leiri - 19.-20.8.2023, Seinäjoki, Lakeuden Koiraurheilukeskus

 • 4. Leiri - 21.-22.10.2023, Tampere, TAMSK

Valmentajat: Asko Jokinen (päävalmentaja, lajivalmennus 4 leiriä), Mia Laamanen (päävalmentaja, lajivalmennus 3 leiriä), Sonja Paavola (lajivalmennus 4 leiriä, estetaidot), Timo Liuhto (lajivalmennus 4 leiriä, lajitaidot), Tuulia Liuhto (lajivalmennus 4 leiriä, lajitaidot), Tanja Pitkänen (lajivalmennus 3 leiriä, koirien fysiikka), Jari Lampinen (lajivalmennus 3 leiriä, ihmisten fysiikka)

 

Pohjois-Suomi

Paikka: Oulun Koiraurheilukeskus, OMD Arena Haukipudas (helmikuu) ja Sportdogcenter (marraskuu), Oulu
Osallistujat: 36 varsinaista + 12 varakoirakkoLeirien ajankohdat:

 • 1. Leiri - 18.-19.2.2023

 • 2. Leiri - 27.-28.5.2023

 • 3. Leiri - 5.-6.8.2023 

 • 4. Leiri - 4.-5.11.2023

Valmentajat: Ari Korteniemi (päävalmentaja, lajivalmennus 4 leiriä, ihmisten fysiikka), Anna-Maria Niemelä (päävalmentaja, lajivalmennus, 4 leiriä), Marjo Korander (lajivalmennus, psyykkinen valmennus, 4 leiriä), Iina Lampi (lajivalmennus, 3 leiriä), Kim Kurkinen (lajivalmennus, 3 leiriä), Marianne Asikainen (lajivalmennus, koiran fysiikka, 2 leiriä), Stefanie Semkat (lajivalmennus, 1 leiri), Seppo Savikko (lajivalmennus, 1 leiri) ja Heidi-Maria Puolakka (lajivalmennus, 1 leiri)

 

Itä-Suomi

Paikka: Koiraurheilukeskus SAVO sekä Sorsasalon koiraurheilukenttä (touko-syyskuu) Siilinjärvi/Kuopio
Osallistujat: 30 varsinaista + 10 varakoirakkoa
Leirien ajankohdat: 

 • 1. Leiri - 28.-29.1.2023

 • 2. Leiri - 27.-28.5.2023

 • 3. Leiri - 9.-10.9.2023

 • 4. Leiri - 11.-12.11.2023

Valmentajat: Nina Hänninen (päävalmentaja, lajivalmennus 4 leiriä), Laura Sutinen (päävalmentaja, lajivalmennus 4 leiriä), Iina Lampi (lajivalmennus 4 leiriä), Juulia Savolainen (lajivalmennus 4 leiriä), Tero Puustinen (mentaalivalmennus 4 leiriä), Maria Kumlin (ihmisten fysiikka 4 leiriä)

 

Mitä osallistuminen maksaa?

TopTeamin kustannukset jakautuvat tasaisesti koko vuodelle. Ensimmäinen erä maksetaan ennen kauden alkua, kun paikka TopTeamissa on vastaanotettu. Tämä 120 euron maksu koskee paikan vastaanottaneita varsinaisia ja varakoirakoita. Tällä maksulla saat tiimipaidat, etä- ja lähiluennot, Facebook-ryhmä- ja kuunteluoppilaspaikan. 

Kauden aikana leiripaikka koiran kanssa maksaa 220 euroa leiriviikonlopulta. Tämä leirikohtainen maksu kattaa lajitreenit, fysiikka- ja psyykkisen valmennuksen ja muun viikonloppuun sisältyvän ohjelman. Kaikilla alueilla pyritään järjestämään myös kevyt aamupala ja lounas, riippuen alueesta tarjottavasta ruokailusta voidaan mahdollisesti periä noin 5-10e lisämaksu per leiri. 

TopTeam-paikan vastaanottaessaan valittu henkilö sitoutuu osallistumaan kaikkiin leiriviikonloppuihin. Leiriviikonloput suunnitellaan etukäteen niin, että alku- ja loppuverryttelyille, ruokailuille ja hengähdystauoille jää riittävästi aikaa. Osallistujat ovat itse vastuussa majoituksista ja kuljetuksista.

Jos et tule valituksi TopTeamiin, voit päästä varakoirakoksi, jotka ovat tiivis osa omaa ryhmäänsä. Mikäli TopTeamin jäsen on estynyt osallistumaan yksittäiselle leirille, haetaan tuuraajaa varakoirakkolistalta. 
 

Nuorten TopTeam

Kaudella 2023 tullaan toteuttamaan myös nuorten oma TopTeam. Nuoret voivat tässä vaiheessa hakea ensin mukaan alueellisiin TopTeameihin ja päättää myöhemmin hakevatko myös nuorten tiimiin ensisijaisesti. Nuorten TopTeamistä tullaan tiedottamaan tarkemmin hieman myöhemmin. Nuorten TopTeam haku aukeaa 13.9.2022!

Alueellisen TopTeamin haku on auki 20.9.2022 asti ja valinnat tehdään lokakuun loppuun mennessä.

Alueelliseen TopTeamiin haetaan sähköisen hakulomakkeen kautta 20.9.2022 mennessä. TopTeamiin hakeva voi itse päättää, minkä alueen tiimiin hakeutuu. Hakija voi halutessaan hakea kahdelle eri alueelle, mutta valituksi voi tulla vain yhdelle alueelle. Nuorten toivotaan hakevan ensisijaisesti Nuorten TopTeamiin.

Huomaathan, että hakulomakkeella pyydetään linkkejä alla listattuihin hakuvideoihin, jotka tulee olla valmisteltuna ennen hakulomakkeen lähettämistä!

 1. Hakuvideo - pituus enintään 60s

  • Kuvaa lyhyt video, jolla kerrot itsestäsi ja koirastasi. 

  • Voit vastata hakuvideolla esimerkiksi johonkin näistä kysymyksistä, pitäen kuitenkin silmällä enimmäispituutta:

   • Missä olet nyt ja mitä kohti olet kulkemassa? Mitä unelmia sinulla on agilityyn liittyen?

   • Missä olette hyviä? Missä haluatte vielä kehittyä?

   • Mitä odotat TopTeamilta?

 2. Hyppytekniikkavideo

 3. Treeni- tai kisavideo - pituus enintään 60s (vapaaehtoinen)


Hakulomakkeet:

Päävalmentajista koostuva valintatiimi arvioi hakijan sopivuutta TopTeamiin hakemuksen, hakuvideoiden ja muiden näyttöjen perusteella. Lisäksi arvioidaan ohjaajan asennetta, motivaatiota, sitoutumista ja yleistä soveltuvuutta TopTeam-valmennuskokonaisuuteen. Myös hakijan alueellinen sijainti, aiemmin saavuttama kilpailumenestys, hakijan ikä (seniorit ja nuoret), hakijan mahdollinen para-status sekä aktiivisuus lisenssiyhdistyksessään otetaan huomioon valintoja tehtäessä.

Valintatiimi tekee esityksen TopTeamiin kaudelle 2023 valittavista koirakoista SAGIn koulutustoimikunnalle viimeistään 20.10.2022. Koulutustoimikunta vahvistaa valinnat 1.11. mennessä. Valinnoista tiedotetaan kaikkia hakijoita henkilökohtaisesti marras-joulukuun vaihteessa. Valittujen koirakoiden tulee vahvistaa osallistumisensa viipymättä saamaansa viestiin vastaamalla. Lopulliset kokoonpanot julkaistaan tiimien varmistuttua.

 

Lyhyesti:

 • Mitä? TopTeam ja Valmentajarengas tulevat taas!

 • Missä? Alueelliset tiimit neljällä alueella: Etelä, Länsi, Itä ja Pohjoinen. Lisäksi Nuorten TopTeam, josta haku aukeaa myöhemmin. Valmentajarengas 2.0 Etelän ja Lännen TopTeamien yhteydessä.

 • Miten? Hae alueelliseen TopTeamiin mukaan 20.9.2022 mennessä tällä hakulomakkeella:  https://forms.gle/xx9gLqaRq3cDejbY6 ja Valmentajarenkaaseen tästä: https://forms.gle/UvsaFEDHmqwgTUKdA

 • Miksi? Yksilöllistä valmennusta kokonaisvaltaisesti, juuri teidän tarpeisiinne ja tavoitteisiinne vastaten!

Lisätiedot: 

Alueelliset tiimit ja TopTeam yleisesti: Koulutustoimikunta (koulutus-tmk@agilityliitto.fi)

Nuorten TopTeam: Nuorisotoimikunta (nuoriso@agilityliitto.fi)

Valmentajarengas 2.0: Koulutustoimikunta (koulutus-tmk@agilityliitto.fi)

Takaisin